Mindfulness voor kinderen

Kinderen en volwassenen krijgen vandaag de dag veel prikkels te verwerken. Er is veel drukte om ons heen. Om jezelf goed staande te kunnen houden in deze tijd is het prettig als je in staat bent te ontspannen en vaardigheden kent om ‘een hoofd vol gedachten’ tot rust te kunnen brengen. Ook is het prettig om te weten hoe je met allerlei emoties, zowel fijne en lastige, om kunt gaan zonder er helemaal door meegesleept te worden of zonder ze te negeren. Hierdoor neemt de automatische reactie op stress af en nemen (zelf)vertrouwen en levensvreugde toe.

Duur van de training

Gedurende acht weken worden de kinderen getraind in het ‘leren aandachtig zijn’. Wekelijkse bijeenkomsten van een uur. De dagelijkse ondersteuning van vijf minuten per dag kan door de ouders gedaan worden.

Wat kunnen de kinderen leren?

Aandachttraining leert kinderen:

–        Concentreren, door het richten van de aandacht.

–        Het vermogen om geest en lichaam tot rust te brengen. Kinderen slapen beter.

–        Benoemen en begrijpen van emoties en gedachteprocessen, zoals angst, woede, verdriet en piekeren.

–        Aanwezig te zijn in het NU. Ook als er spannende dingen te wachten staan of nare dingen gebeurd zijn.

–        Zelfvertrouwen te hebben, door het leren loslaten van oordelen over de eigen gedachten en emoties.

–        Het geheugen te verbeteren.

–        Aardiger te zijn voor jezelf en anderen.

In mijn training zet ik meditatie, ademhalings- en bewegingsoefeningen in. We hebben gesprekken over gevoelens, piekergedachten en zelfvertrouwen.

De aandachttraining is ontwikkeld door Eline Snel, gecertificeerd mindfulnesstrainer en directeur/eigenaar van de Academie voor mindful teaching. Haar methode is ontwikkeld in 1990 en wordt inmiddels wereldwijd gebruikt door kindertrainers, therapeuten, op scholen en in de gezondheidszorg. De training is geschikt voor alle kinderen.  www.elinesnel.com